New house in Sand Point

In the fall, we started the design for a new house in Sand Point.  Although the project stalled here in schematic design, we were very excited about the work, and hopefully it will come back in some form (we recycle!).  Here are the three schematic designs we presented: Scheme 1:  PLUS

The clients wanted to have a 'permeable' house with soft transitions that welcomed neighbors but kept private space private.  The design delineated the corner site into 4 quadrants with varying degrees of privacy.  A manicured garden graces the stepped path from the very public corner, while the upper drive on the southwest provides the day to day family entrance (at grade for the client's aging parents.  One the northeast, a wide terrace off the living spaces provides a great entertaining space that opens to the more quiet neighborhood edge.  The two volumes of the plus create a very private backyard on the southeast.

The house has a very clean organization--living spaces are lined up in the lower volume, each with access to the eastern terrace/backyard, with the bedrooms stretched across the second story volume.  The second story volume bridges over the first story, bookended with a mudroom and a semi-detached mother-in-law, creating two apertures--one for the entry, the second for an covered outdoor living room.  At the intersection of the two volumes we have an atrium with a sculptural stair.

PLUS-aerial view

PLUS-street view

PLUS first floor plan

PLUS-second floor plan

Scheme 2:  HINGE

The second scheme is also addresses the clients' concerns about overwhelming the street, creating a private backyard, and blurring the edge between garden and house.  The design features a low slung wood and glass box with a broad, planar green roof along the west edge of the site.  A two story box, following the north site edge, contains the living room, media room and mother-in-law on the main floor, with bedrooms and a double studio/playroom above.

HINGE-street view

If the first scheme is PLUS, this one probably should have been nicknamed 'minus' because the overlap of the two volumes is subtracted to make a dramatic vertical space where the geometries interact.  In the morning, light floods the kitchen.  In the evening, the screened/glass wall on the western wall of the second story filters through to the living room:

HINGE-interior at entry

HINGE-first floor


Scheme 3:  WING

The central idea of the WING scheme is two volumes--one private, one public--connected by a glass skinned entry, under a big angular roof.  Again we're reinforcing the site's geometry to vary the degrees of privacy and expand the livable space of the house beyond the envelope with a series of outdoor spaces each with a unique character and function.  At the corner, a terrace defined with a low seat wall, is the place for after dinner drinks, sunsets, and engaging with the neighbors. Toward the backyard, we have a perfect spot for baking in the summer sun, and a outdoor hangout/informal dining space with fireplace adjacent to the kitchen.

WING-street view


WING-first floor

WING-second floor

Of the three options, the clients' preference was PLUS.  It has the strongest volumetric presence, an elemental simplicity and it handled the site issues and their program with sophistication and subtlety.